Bestrijding eikenprocessierups in zicht

Nederlander ontwikkelt nieuw bestrijdingsmiddel dat veilig is voor mens en milieu

Ondernemer Hans Bok uit het Nederlandse Vaassen claimt dé oplossing te hebben gevonden. Hiermee lijkt effectieve bestrijding eikenprocessierups in zicht. De Nederlandse gemeente Heerde heeft hem toestemming gegeven om daar testen uit te voeren met een goedje waarmee Bok nesten vol eikenprocessierupsen op natuurlijke wijze zegt uit te roeien.

Bok wil niet onbescheiden overkomen, maar noemt zijn middel “een voortreffelijke, magistrale oplossing”. “Het lijkt er toch echt op dat wij dé manier hebben gevonden om de rupsenplaag te bestrijden.” Met ‘wij’ doelt hij op het bedrijf Allicin Animal Care International waarvan hij directeur is. Bok: “Wij ontwikkelen geheime formules en methodes waarmee bacteriestammen op natuurlijke wijze worden gedood. Zelfs antibiotica-resistente stammen. Maar op een gegeven moment dacht ik: wat als we dat toepassen op eikenprocessierupsen?”

Zo gedacht, zo gedaan. “Wij hebben vervolgens een honderd procent natuurlijke stof kunnen ontwikkelen die de rups doodt en waaraan een zogenaamd barrièremiddel is toegevoegd. Daardoor komt er een glad omhulsel om de nesten waarbinnen ook eitjes, verdwaalde larfjes en motten afsterven. Tevens blijven de irritante brandharen daarin achter.” Het mooiste volgens Bok: “Je kan het allemaal laten hangen, want alle stoffen zijn non-toxisch en alles kan worden opgegeten door vogels. Een natuurlijke, goedkope oplossing, dus.”

Bestrijding nesten processierups

Het klinkt na een tijd vol overlast en peperdure, pijnlijke of ongeoorloofde pogingen om de beesten effectief te bestrijden, te mooi om waar te zijn. “Dat is het niet”, bezweert de ondernemer die op 2 juli 2019 van de gemeente Heerde zes eiken mocht bewerken met zijn vermeende wondermiddel. Donderdag 11 juli gaf hij ter plaatse tekst en uitleg aan vertegenwoordigers van de gemeente Heerde en het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). De nesten bleken inderdaad afgestorven.

Leed geleden

Woordvoerder Marten Venema van de gemeente Heerde bevestigt dat Bok toestemming heeft om in Heerde zijn product te testen. “Wel wilden wij zeker weten dat het om biologische bestrijding ging en dat konden ze aantonen met een certificaat. Het is een product gebaseerd op knoflook.’’

Venema meldt verder dat naast de gebruikte testlocaties, mogelijk op meer plekken proeven plaats gaan vinden. “Wel in overleg, zodat we geen andere vorm van bestrijding toepassen op hun testlocaties. De proef is verder aan hen. Wij zijn op het moment nog niet genoeg op de hoogte van de resultaten om conclusies te trekken, maar hopen natuurlijk dat dit goed uitpakt. Bestrijding van de eikenprocessierups zal de komende jaren hard nodig zijn. Hoe meer biologische middelen we daarvoor hebben, hoe beter.’’

Op dit moment nemen de klachten over de beestjes overigens af door regen. Het ergste leed van de eikenprocessierups in 2019, lijkt geleden. “Maar”, waarschuwt Bok, “ze zullen de komende jaren in nóg grotere getale terugkeren als het warm en vochtig blijft.”

Bron | Processierups bestrijden